Mötesplats för alla – fattig som rik – sedan 1930

Liljeholmsbadet öppnades den 1 juli 1930. Badet byggdes 1929 i ­Nyköping och bogserades till Liljeholmen, där det förankrades vid Bergsunds Strands brygga.

Byggherre var Stockholms Stads idrotts- och friluftsstyrelse. Gunnar Leche var arkitekt och Gustav Heijkensköld konstruktör.
   Liljeholmsbadet ingick i en serie normal­ritningar som Heijkensköld utarbetade för simhallar på uppdrag av Svenska Livräddningssällskapet.
   Badhuset är ett flytande bad som vilar på en pontonkonstruktion av armerad betong, sammanfogad av ihåliga sektioner, som hela tiden måste balanseras. Bassängen i byggnaden är 17 meter lång.
   Badhuset sjönk 1950, men länspumpades och lyftes.
   År 1951 påbörjades en omfattande renovering och ombyggnad. Den ursprungliga funktionen som kallbad ersattes av varmbad med bastu och ljusbehandlingsrum.
   Badet gjordes handikappvänligt 1963 och 1978 gjordes vissa ombyggnader. Badhuset är av stort kulturhistoriskt värde på grund av sin unika konstruktion.
   I Liljeholmsbadet hr man fram till stängningen våren 2016 kunnat simma i 30-gradigt vatten sex dagar i veckan. Badet användes regelbundet av sju handikappsföreningar med cirka 300 medlemmar. Här fanns även simskola och vattengympa som bedrivs av privata entreprenörer.
   Liljeholmsbadet ägs av av Stockholms stad. Huset förvaltas av Fastighetskontoret och badverksamheten har drivits av Idrottsförvaltningen, .
   Badet och dess verksamhet har hela tiden stötts av föreningen Liljeholmsbadets vänner som räddade badet 1992 och 1999.
   Idrottsförvaltningen gör årliga kvalitetsundersökningar av alla bad. Åren 2003 och 2007, 2012 och 2014 utsågs Liljeholmsbadet till bästa bad.